Fendt Bianco Selection 465 TGE 2016

      1 reactie op Fendt Bianco Selection 465 TGE 2016

Fendt Bianco

De eerste meters zijn gemaakt met de Fendt Bianco. We zijn de week na Pasen een week in St. Oedenrode geweest en midden mei hebben we een week nabij Uden gestaan.

Beide vakanties de caravan even goed uitgeprobeerd. In St. Oedenrode de Unico Verona helemaal opgezet behalve de voorwand. Die voorwand is voor ons een bekende van vorige caravans. Het bijzondere van deze Verona was dat deze ook een dakluifel aan de hoofdluifel heeft. Een prachtig gezicht deze extra luifel eraan. Alles was compleet en keurig netjes door de vorige eigenaar verzorgd.

Overdag was het ruim 25 graden en toen gelijk even de airco getest. Deze werkte prima. Binnen een kwartier was de temperatuur behoorlijk gedaald in de caravan. In de avond koelde het buiten flink af. Daardoor kon ook het kachelgedeelte getest worden. Ook prima, alleen de eerste 10 minuten krijg je eerst een koude luchtstroom die langzaam opwarmt. Als de warme lucht er eenmaal is dan gaat het prima en wordt het aangenaam warm.

Enduro Mover

De volautomatische mover (Enduro EM303A) werkte in eerste instantie niet toen we van huis vertrokken. Oorzaak: batterij in de afstandsbediening was leeg. Dat was snel opgelost. Daarna deed hij het perfect. In deze caravan is de uitermate lichte (en prijzige) Reich Mobility Power Pack gemonteerd. Deze accu weegt maar 2,2kg.

Voordat we naar de camping in Uden vertrokken heb ik de nieuwste fietsendrager van Enduro, de BC260, op de dissel laten monteren. Een handige drager die niet kantelt maar naar voren geschoven kan worden. Het installeren van de (elektrische) fietsen steekt wel nauw want anders kom je in conflict met de slinger van het neuswiel.

Hiermee hebben we toch wel een prachtige caravan te pakken met een hoog kwaliteitsniveau. Alle onderdelen zitten degelijk en stevig in elkaar. Het interieur straalt in Bianco Selection uitvoering ook een bepaalde klasse uit met de witte vlakken op de kasten en deuren. Daarnaast is de caravan aan de buitenkant voorzien van mooi lichtmetalen velgen. Dat maakt het toch net even af.
De keuken is nog nooit gebruikt sinds de aflevering aan de vorige eigenaars. Ook wij hebben deze niet gebruikt. We eten meest buiten de deur of maken iets op de Cadac Safari en een mini Airfryer.

Water installatie

De waterkranen en de boiler werken prima. De eerste dag dat we in de caravan de watertank gingen vullen moesten we de kraantjes onder het bed eerst in de zomerstand (dicht) gekanteld worden. Eenmaal gedaan bleek alle water evengoed weg te lopen. Na een zoektocht bleken er ook kraantjes te zitten onder het tegenover staand bed. Dat kende ik niet. Was altijd de kraantjes op 1 plek gewend. Ook weer opgelost dus.

Het zitgedeelte betreft een treinzit opstelling in plaats van een rondzit. Veel beter lijkt me. Het rondzit gedeelte wordt nooit gebruikt is onze praktijk.
De enkele bedden slapen perfect. Wij hebben er nieuwe toppers op gekocht (slapen nooit rechtstreeks op de matrassen) en dat ligt erg comfortabel. Het middenstuk is uittrekbaar om het bed om te toveren naar een mega groot bed.

Tot nu erg blij met deze combi. De auto (Ford Kuga) heeft zich probleemloos gedragen deze ritjes door Nederland. Moeiteloos draagt hij de last met zich mee. Veel zware dingen gaan wel in de auto zoals de voortent, buitentafel en de zware krat met boodschappen. De auto moet wel de overhand houden op de caravan. Omdat de caravan erg licht is op de kogel doordat de mover/accu en airco/kachel achter de as zijn gemonteerd kon ik dat mooi compenseren met de elektrische fietsen op de dissel. Daarmee prima stabiele combinatie.

Kritiekpunten

Zijn er nog kritiekpunten? Nou ja, in deze indeling moet je de grote towerkoelkast missen. Voor ons met twee personen is de koelkast voldoende maar een gezin kan wel zo’n grotere gebruiken. Verder is door deze indeling de keuken aan de voortentkant gesitueerd. Als je niet veel kookt niet zo erg maar het ventileren tijdens uitgebreide kooksessies kan lastig zijn met de voortent er voor. De Fendt caravans kennen altijd de verlaagde instap. Daardoor is een vast gemonteerde hordeur lastig. Hier hangen dan ook kattenstaarten voor in de plaats. Iets minder fraai maar afdoende.

De vakantie

Voor een periode van 5 weken zijn de auto en caravan volgestouwd met spullen. Tevens weer de
twee elektrische fietsen mee op de dissel. De zwaarste mobiele spullen in de auto: krat
boodschappen, fietsaccu’s, kettingslot, krat gereedschap, bak met haringen, camping-tafel en de
complete Unico voortent.
Na meting bleek de kogeldruk 80 kilo te bedragen. Perfect. De auto mag 100 kg kogeldruk hebben. De combinatie hing ook niet door maar lag vrijwel horizontaal. Dit komt mede door de enigszins straf geveerde Kuga.

Chiptuning

Vlak voor de vakantie nog aan het informeren geweest naar chiptuning om de combinatie wat meer kracht te geven. Wegens het extra gewicht van de fietsen dacht ik daar wel goed aan te doen. Toch op het laatste moment niet gedaan. Reden is dat je na tuning gebonden bent aan de dure premium brandstoffen. Dus toch gewoon op pad met de standaard situatie.

Die “standaard” situatie beviel echter prima. De combinatie lag als een blok op de weg en kracht zijn we nergens tekort gekomen. De stijgingen op de autosnelwegen zijn meestal beperkt tot hooguit zo’n 5 a 6%. Dat zijn stijgingen waarbij je in de derde versnelling nog de 100 km/per uur kan halen. Dan heb je wel heel wat toeren maar dat is niet slecht voor de motor. Te weinig toeren en in een te hoge versnelling is wel slecht.

Kortom: de reis over 1400 km is prima verlopen. Kruissnelheid lag op 100 km/uur met uitschieters naar 110 en een paar seconden op 120. De combinatie gaf geen krimp, super stabiel. Voor de reis wel de bandenspanning van alle 6 de banden op de juiste spanning gebracht. Dat is essentieel voor een goede wegligging. En de eerder genoemde kogeldruk is van belang. Liever wat hoger dan te laag.

Airco tijdens warme dagen/nachten

De caravan heeft 4 weken op dezelfde camping gestaan. Alle systemen werkten uitstekend. Er waren een aantal dagen waarbij de temperatuur buiten opliep tot 38 gr waarbij het s ’avonds maar weinig afkoelde. Toen had de airco langere tijd nodig om de zaak naar aangenaam niveau te brengen. Het is een kwestie van tijdig aanzetten. Omdat we de airco in de nacht niet wilden laten doordraaien voor de overige campinggasten was het in de loop van de nacht wel even zweten geblazen.

De Mover heeft zoals eerder genoemd zijn werk ook in de vakantie goed gedaan. Nooit capaciteit tekort gehad vanwege de lichtgewicht accu. Werkt allemaal prima. Betreft dezelfde Enduro mover die we eerder hadden. Het geluidsniveau was echter een stuk verbeterd. De snelheid is nog steeds matig.

Unico Verona

De Unico Verona met de dak luifel was een geweldige combinatie. Er waren een aantal dagdelen dat er wat regen viel. Dan regent het helemaal niet meer in bij de luifel. Alle water loopt mooi over de zijkanten weg. Als je de luifel zonder dak luifel gebruikt wordt het de eerste meter wel erg nat. We hebben eerder een Unico Genua gehad. Deze is veel zwaarder om op te zetten waardoor voor de korte vakanties de Verona luifel prima voldoet. De Genua is meer geschikt voor langdurig staan en seizoenplekken.

De enkele bedden met (nieuw gekochte) toppers slapen echt geweldig. Erg makkelijk is het om je bed uit te komen zonder dat je over elkaar heen hoeft te kruipen. Met het uitschuifbare middenstuk kan je er een kingsize bed van maken.

Koelkast

De koelkast die aan de voortent-kant is gesitueerd heeft het geweldig gedaan. Ondanks de eerder genoemde 38 graden was er geen enkele hapering is de koelcapaciteit. Biertjes en Rose dus op super temperatuur. Ook het vriesvak bleef zijn werk goed doen.

Wat erg handig is op het aanrechtblad dat je een plek hebt voor een koffiezetapparaat met eigen stopcontact. Bij de uitvoeringen met grote towerkoelkast heb je dat niet. Dan staat het koffieapparaat op de dichte glasplaten.

Conclusie

Een uiterst degelijke caravan met een aantal accessoires die het campingleven wel heel aangenaam maken. Hij gaat weer in de verkoop (eind augustus/begin september) maar wie weet houden we hem nog een jaartje. Voor mijn vrouw is het eigenlijk een blijvertje…..

Update midden september 2019: caravan niet verkocht en naar de stalling. Potentiële kopers hadden zich wel gemeld maar om allerlei redenen zetten zij niet door tot de aankoop. Maar goed, echtgenote blij en voor mij ook niet erg. Gaan we er in 2020 ook weer mee op pad..

Update begin oktober 2019: per abuis de verkoopadvertentie op Speurders nog niet verwijderd. Daar reageerden toch nog mensen op uit Zwolle. Wilden hem perse hebben. Gevraagd aan stalling of we er nog bij konden. Geen probleem. Caravan aan alle kanten beoordeeld en alsnog verkocht. Zonder voortent. Dat vinden wij niet erg. Die houden we graag voor een volgende caravan.

Update eind oktober 2019: Caravan gevonden waar we 2020 mee ingaan. Betreft een Hobby de Luxe Edition 495 UL uit 2017. Uitgerust met (wederom) de Enduro EM303A+ mover, cassetteluifel, vloerverwarming, lichtmetaal enz. Volgend seizoen komen we met meer info.

Niets missen? Like ons op Facebook!

[slideshow_deploy id=’876′]

1 gedachte over “Fendt Bianco Selection 465 TGE 2016

Geef een reactie