Movers

Naar mate mijn ervaring met caravans groeide, kwam ik ook steeds vaker in aanraking met movers. Een mover is toch een zeer handig apparaat die je ontzettend veel werk kan besparen. Voornamelijk voor de wat oudere vakantieganger of voor iemand met rugklachten is het een uitkomst. Op deze pagina beschrijf ik mijn ervaringen per model.

Mover Caravanblog

Mover 1: Reich Move Control met gritrollen (★☆☆☆☆)

Deze had ik onder de Hobby 460 UFE uit 2010 en zat er al op bij aankoop. De mover was keurig geïnstalleerd met aan de buitenkant van de caravan een luikje om de mover te activeren. Het betrof een volledig handmatig exemplaar wat betekent dat je hem met de slinger van de poten op de banden moet brengen. Dat gaat erg zwaar. Niet aan te bevelen voor mensen met rugklachten of de ouderen onder ons.

De prestaties van de mover waren zeer matig. De gritrollen hadden slecht grip op de banden. Op de geasfalteerde weg en stoepen ging het prima maar zodra je met zachter bodem te maken kreeg was het duidelijk minder. Vaak moest er meegeholpen worden door e duwen. Het was mijn eerste mover wat op zich wel een luxe was. Voor het manoeuvreren bij huis had ik geen extra handjes nodig.

Reich_Move_Control_Grit Reich_Move_Control_grit2

Mover 2: Reich Move Control met aluminium rollen (★★☆☆☆)

Mijn tweede ervaring betrof wederom de Reich Move Control die ik had laten installeren onder de Fendt Tendenza 465 SFB. Het ging hier om een exemplaar met aluminium rollen. Ik had gelezen dat dit een hele verbetering was ten opzichte van de gritrollen. Dat verhaal klopte zeker. De grip was een stuk beter. Nog niet optimaal want in nat gras met wat niveauverschil verloor ook deze mover de grip. Dan moest er weer even geholpen worden door de caravan te duwen. Maar ja, dan had ik maar meer geld moeten uitgeven voor hoger niveau. Maar als je de caravan weer wil verkopen moet je er niet teveel in investeren.

Mover 3: Enduro EM303A (★★★☆☆)

Het derde exemplaar heb ik laten installeren onder de Knaus Sudwind 500 TF. Nu had ik er wat meer geld voor over. Het is een Enduro EM303A geworden. Een volautomatische mover wat betekent dat je hem met de afstandsbediening op de banden kon plaatsen. Een geweldige uitvinding. Ideaal voor de oudere caravaner en mensen die met hun gezondheid kampen. De Enduro kende een zeer goede grip. Er is geen moment geweest dat ik hem op doorslippen kon betrappen ondanks zachte en natte ondergrond.

Het nadeel van deze mover was het forse geluid dat hij produceert bij het opzetten en afhalen van de banden. Daarnaast is de mover erg langzaam. Als je even snel je caravan van je garage pad op de openbare weg wil zetten dan neemt het draaien en keren veel tijd in beslag. Verder een prima mover voor een acceptabele prijs. Ik had hem voor € 1.440,- (2015) geïnstalleerd en al.

Enduro EM303A

Mover 4: Reich Move Control Ecoline (★★★★☆)

Deze was reeds geïnstalleerd onder de Burstner Averso Top 430 TS. Dit was weer een Reich. Ditmaal een volautomaat genaamd Move Control Ecoline. Deze mover had alles wat de Enduro ook had maar dan niet de nadelen van het hoge geluid en de traagheid.

Deze mover heb ik tot nu toe als de beste gekwalificeerd. Volgens mij ligt deze mover rond de € 1.650,- met installatie. Is er dan helemaal geen nadeel? Een kleinigheid is dat de afstandsbediening na activering (brandend lampje) weer erg snel in de uitstand gaat tijdens de bediening.

Move_Control_Ecoline Move_Control_Ecoline_bediening

Mover 5: Powrmover X1 (★★★★☆)

Onder zowel de TEC Weltbummler Elegance uit 2011 als onder de LMC Musica 430D uit 2010 zat een Powrmover. Deze kende ik nog van de Knaus Sudwind 500 EU van onze vrienden. Nu kon ik er zelf mee experimenteren.

Het betreft een handmatige mover. Dat wil zeggen dat je hem in 1 beweging als een hefboom met een autosleutel op de banden zet. 
Dat werkt een stuk beter dan bij de Reich Move Control want die moet je er geheel handmatig opdraaien. Dat gaat zwaar. Bij de Powrmover is het goed te doen. 


Ook onder mijn nieuwste caravan (gekocht mei 2017) ligt deze mover en werd bediend door iemand van 75+. Die kon dat goed aan.
Het manoeuvreren op grasland ging prima. Ook nattigheid heeft nauwelijks invloed op de mover. Alleen bij scherp draaien op nat grasland kon ik hem op een beetje doorslippen betrappen.

De afstandsbediening is duidelijk en werkt prima. Communicatie tussen afstandsbediening en mover verloopt zonder haperingen.
 Klein nadeeltje vind ik de snelheid. Of juist het gebrek daaraan. Enig geduld is wel op zijn plaats.

Powermover X1 Caravan Powrmover X1 bediening

Mover 6: Enduro EM 303 handmatig (★★★★☆)

Deze mover zat onder de Hobby Premium 460 UFE uit 2012. In eerste instantie was ik wat teleurgesteld dat deze mover eronder zat omdat het systeem hetzelfde is als bij mover 1 en 2 (Reich).

Eenmaal bij de verkoper van de caravan heb ik gelijk de mover erop geslingerd om te kijken of dat ook zo zwaar ging. Nou, ik kan je zeggen dat het heel makkelijk ging. Heel soepel draaide ik zonder inspanning deze mover erop. Ook het allerlaatste stukje om druk op de band te krijgen ging niet bovenmatig zwaar. Je had eerder het gevoel dat er nog niet genoeg druk was.

Eenmaal de mover in beweging gezet bleek de druk prima te zijn. Op doorslippen of iets dergelijks heb ik hem niet kunnen betrappen. In Hongarije heb ik in grasland een licht oplopend stukje moeten overbruggen zonder enige moeite.
Het enige wat overeind blijft net als bij de EM303A die eerder is besproken dat hij erg langzaam is.

Een foto van deze mover heb ik niet maar hij ziet er hetzelfde uit als mover 3 maar dan met een schroefkop aan de zijkant om de caravanslinger op te zetten. Daarom maar een foto geplaatst van de bijbehorende lichtgewicht Enduro LI220 accu die was ingebouwd. Deze heeft zijn werk ook prima gedaan en weegt maar 4,3 kg inclusief lader. Ter vergelijk: een Green Power GP100B AGM accu weegt 28 kg.

Qua geluid is deze mover erg stil. Dat weer in tegenstelling tot zijn automatische variant (mover 3). Deze mover geef ik 4 sterren gelijk aan de Powr mover (mover 5).

Onder de nieuwste caravan, de Fendt Bianco, zit weer de automatische Enduro EM303A. Toen deze erop gedraaid werd tijdens de aankoop maakte die een stuk minder geluid dan mijn exemplaar destijds onder de Knaus. Er zit ook een bijzondere accu in: de Reich Mobility Power Pack. Deze weegt maar 2 kg. Erg benieuwd hoe deze met de zware klus omgaat. Komende zomer allemaal maar eens uitproberen. Momenteel (maart 19) staat de caravan nog in de stalling. Na de zomer zal ik de ervaringen delen op het blog.

Conclusie tot dusver

De Reich Move Control Ecoline komt na mijn ervaringen als beste voor de dag. Hierna de Powrmover X1 op een gedeelde plaats met de Enduro EM303 handmatig. Nu zullen er best nog betere movers zijn zoals de alom geprezen Truma movers. Maar dan kom je in de prijsklasse van rond of boven de € 2.000,-. Ik denk dat je met de Reich Ecoline en de Powrmover/Enduro EM303 prima uit de voeten kunt voor de niet al te zware caravans.

Over de diverse accu’s heb ik eigenlijk geen mening. Ze voldeden allemaal prima. Nu kan ik dat makkelijk zeggen omdat ik de caravans maar kort in bezit heb. Als ik de caravans in de winterperiode reeds had gekocht dan haalde ik de accu er uit en bewaarde hem op een droge plek in huis aan de druppellader. Dit is zeker een tip ter bevordering van de accu levensduur.